PRIMARIA COMUNEI BOZOVICI

Judetul Caras-Severin

SARBATORI LOCALE

    Cele mai vechi date despre vechea biserica din Bozovici le avem din anul 1750. Se spuna ca era construita din lemn, acoperita cu sindrila si frumos ornamentata.
    Locul acestei vechi biserici din lemn de la Bozovici , dupa traditia locala, ar fi fost in fata cazarmii, unde s-a plasat in anul 1929 monumentul lui Eftimie Murgu. Dupa altii ar fi fost pe locul denumit "Crucea lui Witak". Biserica aceasta veche construita din lemn, ca aproape toate bisericile vremii a existat pana prin anii 1788 - 1790.
    Actuala biserica s-a zidit intre anii 1798 - 1803 de catre antreprenorul Max sau Mihai Bart din Biserica Alba. Biserica este construita in stil baroc cu o forma dreptunghiulara (forma de corabie), cu absida la altar in partea de rasarit, rotunda.
Pe peretele din fata al bisericii, este confectionat un ceas solar care dateaza de la terminarea bisericii si care indica orele de la 9 a.m. pana la 3 p.m. Pictura bisericii a fost executata da Mihai Popovici (finalizata in 1821), iar ulterior, dupa imcendiul din 1847, de Dimitrie Turcu, si respectiv, de ginerele acestuia, Nicolae Hasca.
   
    La Bozovici au loc, de-a lungul anului, numeroase evenimente culturale, sarbatori si festivaluri importante pentru viata comunitatii. Cel mai important dintre acestea este Festivalul Vaii Almajului, care insumeaza deja peste 10 editii si face din Bozovici un atractiv centru cultural. Acest festival prilejuieste etalarea valorilor traditionale, care sunt mandria almajenilor: costumele populare cu bogatia lor in culoare, autenticitate si vechime, fanfarele de copii si adulti printre cele mai renumite din Banat, formatiile de dansuri populare si interpreti de talent.

    Asociatia sportiva "Nera Bozovici" infiintata inca din anul 1929, confirma pasiunea pe care o au almajenii pentru practicarea sportului si in special a fotbalului. Beneficiind de o baza sportiva complexa, dotata cu o moderna sala de sport, teren de fotbal si tribuna, asociatia participa cu echipa sa de fotbal la competitiile diviziei D, obtinand succese remarcabile pe plan judetean.